Avui tancat
Demà obert: 09:00-20:45 h

Què és la síndrome del burnout?

Temps de lectura 2 min.

Potser ja ets de vacances, lluny de l'estrès vinculat a la rutina laboral. Però de vegades aconseguir la desconnexió no és tan fàcil.

Segur que has sentit a parlar del burnout o la síndrome del cremat, cansament físic i emocional profund que es relaciona amb l'esfera laboral.

Aquest va ser reconegut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a malaltia el 2019, i els experts consideren que afecta el 10% dels treballadors, manifestant-se d'una manera greu entre el 2% i el 5% dels casos.

COM ES MANIFESTA EL BURNOUT

Als seus orígens, es va identificar especialment en treballadors que estaven de cara al públic i amb tracte habitual amb clients, però es pot donar en qualsevol tipus de feina, especialment quan hi ha discrepància entre les expectatives i la realitat de les tasques, o hi ha un excés de tensió, alts nivells de responsabilitat o jornades laborals molt extenses, entre d'altres. És a dir, aquest estrès i el desgast crònic apareix derivat fonamentalment de l'entorn laboral i les condicions de treball.

El burnout es manifesta amb diferents símptomes, alguns dels quals són:

  1. Esgotament físic i mental: el treballador pateix una pèrdua d'energia a nivell físic, que es manifesta amb fatiga crònica, augment de pes, dolors musculars, migranyes… o mentalment amb estrès, ansietat, insomni…
  2. Despersonalització i cinisme: el treballador adopta una actitud d'indiferència, desaferrament i manca de compromís amb la feina, a més d'estar més irritable i amb un tracte més dur cap als companys o clients.
  3. Descens en la productivitat laboral i desmotivació: manca d'atenció cap a les tasques, oblits, frustració, se li acumula la feina…en definitiva, no és capaç de rendir com abans.

 

CONSELLS PER AFRONTAR EL BURNOUT

Per prevenir la síndrome de burnout, cal intentar revertir la situació en què es troba el treballador, identificant i modificant les condicions laborals que l'han originat. Pot arribar a ser necessari reubicar el treballador i requerir acompanyament psicològic.

Si et trobes en aquesta situació, a nivell personal, alguns dels consells que et poden ajudar poden ser practicar tècniques de relaxació que us ajudin a desconnectar i calmar la ment, per exemple practicant mindfulness o el ioga.

De fet, més enllà, practicar una mica d'exercici us serà un bon recurs per gestionar l'estrès i guanyar en benestar amb tu mateix. Combina'l seguint una dieta equilibrada, reduint al mínim els carbohidrats, la cafeïna i també el sucre. Incrementa la ingesta d'àcids grassos omega-3, que trobes en peixos com el salmó o a les anxoves, i també per exemple a les nous.

Elimina hàbits nocius com el tabaquisme, a més de totes les altres conseqüències negatives, la nicotina és un estimulant i pot provocar més nivells d'ansietat.

¿Qué es el síndrome del burnout y cómo se afronta?

També has de revisar la teva manera de treballar, posar-te límits i organitzar les teves tasques marcant prioritats, per no excedir-te i assumir més responsabilitats de les que pots.

A nivell de l'empresa, et poden ajudar a reduir els factors estressants modificant l'ambient, la funció del vostre lloc o el nivell d'exigència, per així millorar les vostres condicions laborals.

També és important buscar suport, tant a nivell laboral com personal, serà reconfortant i una bona manera de veure les coses des d'una altra perspectiva.

I, per descomptat, busca aquest suport entre professionals sanitaris que et podran ajudar a superar la situació de la millor manera.